Vrajitoarea din Portobello

on

Citate si paragrafe care din punctul meu de vedere sunt interesante: 

Toti isi cauta un maestru perfect;dar maestrii sunt oameni-desi invataturile lor pot fi divine-si aici e o buba,ceva ce oameni accepta cu greu.Sa nu confunzi profesorul cu sala de curs,ritualul cu extazul,mesagerul simbolului cu dimbolul insusi. Traditia este legata de intalirea cu fortele vietii, nu de persoanele care transmit acest lucru.Dar suntem slabi:ii cerem Mamei sa ne trimita calauze,cand ea nu trimite decat semnele drumului pe  care trebuie sa-l strabatem.

Intalnirea cu energia superioara se afla la indemana oricui , dar se departeaza de cei care-si transfera responsabilitatile altora.Timpul nostrum pe acest pamant e sfant si trebuie sa sarbatorim fecare moment.

Impornata acestui lucru a fost complet uitata:pana di sarbatorile religioase s-au transformat in ocazii de a merge la mare,in parc, la schi.Nu mai exista ritualuri.Nimeni nu mai reuseste sa preschimbe manifestarile comune in sarbatoei sfinte.Gatim plangandu-ne de pierdera de vreme,cand am putea preface iubirea in mancare.Muncim crezand ca e un bluestem divin,cand trebuie sa ne folosim abilitatile ca sa ne oferim  placere si pentru a raspandi in jur energia Mamei.

Noi,femeile,cand cautam sensul  vietii sau calea catr cunostere,ne indentifcam intotdeauna cu unul dintre cele patru arhetipuri clasice.

Fecioara(si nu vorbesc aici de sexualitate) este aceea care cauta in deplina independenta,,si tot ce invata este rodul capacitatii ei de a infrunta singura provocarile.

Martira descopera in durere,in daruire si in suferinta un mod de a se cunoste pe sine.

Sfanta intalneste adevarata ratiune a existentei n iubirea fara granite,in puterea de a da totul fara a cere nimic.

Si ,in sf,Vrajitoarea merge in cautarea placerii depline fara de limite justificandu-si astfel existenta.

[..]lumea fizica si cea spirtuala sunt acelasi lucru.Putem zari Divinul in fiecare graunte de praf,dar asta nu ne impiedica sa-l indepartam cu buretele ud.Divinul nu dispare,sa transforma in supraf. Recent curatata.

[…]am vazut ca lucrurile nu erau absolute, ca depind de perceptia fiecaruia.Si de multe ori cea mai buna forma de a afla cine suntem este aceea de a sti cum ne vad ceilalti.         Asta nu insemana ca vom face cum vor ei;dar cel putin ne cunoastem mai  bine.

Dar viata a avut alte planuri-cand generozitatea destinului e prea mare ,apare mereu o fantana in care pot cadea toate visurile.

Atena traia intre doua lumi:ceea ce simtea cu adevarat si ceea ce ii era revelat prin credinta.

Maj. prietenilor tatalui meu au o diploma;la fel si copiii lor.Asta nu inseamna ca au resuit sa lcreze in domeniul pe care si-l doreau-dimpotriva,au intrat si au iesit dintr-o universitae pt ca cineva,intr-un moment in care universitatile pareau importante,a spus ca omul,pt a reusi in viata,trebuie sa AIBA o diploma.Si de asta nu mai exisa gradinari excelenti,brtari,anticari,pietrari,scriitori.

,,In fata mea se afla doua drumuri /Am ales drumul mai putin batut/Si  asta a contat.” Robert Frost

 

Mai tarziu aveam sa aflu ca muzica este de cand omul.Stramosii nostri,care unblau din pestera in pestera,nu puteau lua prea multe cu ei,dar arheologia modernaa demons. Ca,in afara de mancare,in traisete lor exista intotdeauna un instrument musical,de obicei o toba.Muzicanu este numai cava care ne linisteste,ne distreaza,ci mult mai mult decat atat-este o ideologie.Poti cunoaste un om dupa tipul de muzica pe care-l asculta.

 

[..]o viata pe care eu mi-o alesesem,crezand ca iubirea poate salva totul,totdeauna.Si nu este adev.:uneori ne pierde,ba mai mult,ii luam cu noi si pe altii,pe care-i iubim.

Imediat dupa despratireac nostra si dupa imensa suferinta carei-a urmat,m-am intrebat daca nu cumva fusese o hot gresita.inconsecventa,prorie oamenilor care au citit prea multe pov. de dragoste in adolescent si voiau sa repete cu orice prêt mitul Romeo si Julieta.[.]Fiecare clipapetrecuta langa ea meritase orice sacrificiu si,in ciuda a tot ce se intamlasae,as fi repetat fiecare pas pa care-l facesem.

Asta nu ma oblige sa renunt la tot ce-am trait{legat de Atena ,ca acum era recasatorit|},dar am grija sa nu incer niciodata sa compar cele 2 experente:nu se poate masura dragostea cum masuram un drum sau h unei cladiri.

In duminica aceea m-am aflat in fata unei dileme filozofice:alesesem sa respect institutia,,nu cuvintele pe care se bazeaza ea.

,,-Dupa cum vezi,fiica mea,si eu sunt afara.De mult nu ma mai lasa ei sa intru,”
Duminica dupa-amiaza ,in timp ce ne plimbam prin parc,i-am cerut sa fie atenta la tot ce vedea sau auzea:frnzele care se miscau in vant,undele apei din lac,pasarile cantand,cainii care latrau,tipetele copiilor care fugeau de colo-colo ca si cum sa-r fi supusi unei logici caudate,de neinteles pt adulti.

-Totul se misca.Si se  misca intr0un anumit ritm.Si tot ce se misca ritmat produce un sunet;asa se intampla aici si in orice alt loc din lume,in acest moment.Stramosii nostril au obs. Ac. Lucru cand incercau sa se ascunda de frig in caverne:lucrurile se miscau si faceau zgomot.Primii oameni vor fi privit la inceput cu spaima,dar mai apoi cu devotement :au inteles ca acesta era modul unei Entitati superioare de a comunica cu ei.Au inceput sa imite zgomotele si miscarile din jurul lor,in speranta de  a- putea transmite si ei ceva acestei Entitati:asa s-au nascut dansul si muzica.

-Cand dansez sunt o femeie libera.Mai bn spus,sunt n spirit liber,,care poate calatori prin univers,poate privy preznetul,ghic viitorul,se poate transf in energ pura.Si asta imi porvoaca o placer imensa,o bucurie care se afal totdeauna dincolo de lucrurile déjà cunoscute,sip e care vreau sa o pastrez.

…cand  gura se inchide,ceva important este pe cale de a fi spus”

-Sfant este acela care isi face viata demna.Este de ajuns sa intlegi ca noi toti ne aflam aici dintr0un motiv anume si e sufficient sa I te dedici lui.In felul acesta putem rade de marile /micile nostre suferinta si pasaim,fara teama,constiteni ca fiecare pas are un inteles.Ne putem lasa calauziitt de lumina pe care o emana Culmea,Varful(in viata,scopul tututor acelora care ratacesc,dar care, chiar in clipele cele mai grele,nu pierd din vedere lumina care emana din inimile lor.Culmea e ascunsainauntrul nostrum si nu putem ajunge la ea decat daca o acceptam si ii recunostem lumina.)

 

Atena:dar nu se poate scrie despre dans.trebuie sa dansezi.

Propietrarul:exact. De fapt notitele chiar asta spuneau:sa dansam pana la epuizare,ca si cum am fi alpinisti care escaladeaza varful,acest munbte sacru.Sa dansezi pan ace,din pricina respiratiei gafaite,organismul poate primi oxygenul intr-un fel cu care nu este obisnit,ceea ce ne face sa ne percepem propria identitate ,relatia nostra cu sprtiul si timpul.Sa dansezi numei in sunet de PERCUTIE,sa repeti acest exercitiu in fiecare zi,sa intelegi ca la un moment dat ochii se inchid de la sine si incep sa zareasca lumina care vine dinauntru si care raspunde la toate intrebarile,pferindu-ti puteri ascunse.

 

Daca extazul insemana puterea de a iesi din tine insuti,dansul este un mod de a te ridica in spatiu.Descoperi noi dimensiuni,dar ramai in contact cu propriul corp.Prin dans,lumea spiritual si lumea reala reusesc sa convietuiasca fara niciun fel de conflicte.Eu cred ca balerinii stau in poante pt ca asa ating si pamatul,dar se si inalta la cer.

In tmpul dansurilor,cand ne daruim cu tot sufletul si cu bucurie,creierul isi pierde puterea ,iar inima ia haturile trupului.Numai atunci apare Varful.  In cazul in care crdem in el,deigur.

 

Amandoi stiam ca ,desi totdeauna exista  mutare in plan fizic,traditiile se pastreaza in exil –comunitatile se intalnesc ,limba si relgia continua sa ramana vii,oamneii sunt inclinati sa se apere unii pe altii intr-un mediu care le va ramane mereu strain.

Asa cum se pastreaza traditiile,tot asa dorinta de  a te intoarce devine din ce in ce mai mare.Ea trebuie sa ramana vie in inimile nostre,o speranta cu care ne place sa ne inselam,dar care niciodata nu va fi pusa in practica;eu niciodata nu ma voi intoarce la C….,ea si fam ei niciodata nu se vor intorce la Beirut.

[..]Ambele isi aveau radacina in elemente sacre-plansul si muzica-,dar,cum tineau de doua lumi complet diferite,era greu sa ne toleram unii pe altii.

 

In dimineata aceea din 1990,tot ce am putut vedea de la fereastra de la etajul 6 al hotelului era cladirea guvernului.Tocmai pusesera in varf steagul tarii,care arata locul exact de unde dictatorul MEGALOMAN fugise cu elicopterul pt a se intalni cu moartea,cateva ore mai tariziu,cand a cazut in mainile celor pe care-I asuprise timp de 22 ani.Casele mai vechi fusesera rase de pe fata pamnatului de Ceausescu,cu panul lui de a face o capital care sa rivalizeze cu Washingtonul.Bucurestiul este orasul care a suferitcea mai mare distrugere provocata de razboi sau de vreo catastrofa naturala.

In ziua sosirii mele am incercat sa ma plimb putn cu ghidul meu,dar  nu erau prea multe de vazut in afara de mizerie,haos,sentimentul ca nu exista nici viitor,nici trecut,nici chiar present:oamenii traiau intr0un fel de limb,fara sa stie prea bine ce se petrecea cu tara lor si cu restul lumii.10 ANI mai tarziu ,cand m-am intors si am vazut tara renascand din propria-I cenusa,am inteles ca omul poate depasi orice obstacol-iar poporul roman era un ex. Pt acest lucru.

 

Dar ea nu paru sa bage de seama ,se afla in alte sfere,la granitele unor lumi din apropierea lumii noastre,care nu ni se dezvaluie niciodata.

-Cand voi muri,sa ma ingropati in picioare,caci toata viata am trait in gneunchi.=vechi proberb tiganesc

 

Vorbesc la prezent fiindca pt noi nu exista timp,ci numai spatiu.Pt ca totul pare a se fi intamplat chiar azi.

 

[…]de ce nu-mi caut fericirea , daca  am fsot invatata ca e sigurul scop care mrita osteneala?

La urma urmei,ce-i fericirea?

Dragoste,se spune.Dar dragostea nu a adus si nu va adduce vreodata fericira.Dimpotriva,nu e decat neliniste,un camp de lupta,nopti nedormite,cand ne intrebam daca e bine ceeacefacem.Adevarata dragoste e plamadita din agonie si extaz.

Sau liniste.Liniste>? Daca ne uitam la Mama,Ea niciodata nu e linistita.Iarnca lupta cu vara,sarele si luna nu se intalnesc niciodata,tigrul il vaneaza pe om,omul se teme de caine,cainele o vaneaza pe pisica,ea-l vaneaza pe soarece,iar soareceleil sperie pe om.

Banii aduc fericirea.Foarte bine:atunvi toti oamenii care a destul cat sa traisca f.bine ar putea sa nu mai munceasca.Dar nu ,ei contina sa se zbata si mai mult,ca si cum s-ar teme sa nu pirda tot.Banul la   ban trage,asta e adevarat.Saracia poate adduce fericire,darcontrariul nu e adevart::bogatia nu adduce neaarat fericirea.

-Tot ce ne inconjoara e Dorinta Universala.Nu este feicirea;este o dorinta.Iar dorintele snt totdeauna incomplete-cnad sunt indeplinite ,nu mai sunt dorinte ,nu-I asa?

-UITA CA AI FSOT INVATATA CA DRUMUL E UN MOD DE A AJUNGE LA DESTINATIE :DE FAPT ,CU FIECARE PAS AJUNGEM ACOLO.repeta-ti in fiecare dimineata:<<Am ajuns>>.Vei vedea ca va fi mult mai usor sa constientizezi fiecare clipa a zilei.

 

-invata-i pe oameni sa fie altfel.Atat!

Asta insemna bucurie.Fericire ar insemna sa fii multumit cu ceea ce ai déjà-dragoste,un copil,o profesie.

 

,,Oamenii invata 25%de la un maestru,25%ascultandu-se pe sine, 25 %de la prieteni si 25%de la timp.”

Schimbarile se petrec numai cand facem ceva ce este contra,dar absolut  contra obisnuintelor noastre.

Eu ma luptam cu mine insumi ,fiindca tendinta era de a urma ritmul acela misterios,minunat.Ma simteam ca si cum ii agresam pe cantareti si pe compozitorul care l-a creat.Pe jum,corpul meu voia sa lupte impotriva lipsei de armonie,iar cealalta jum  il obliga sa se poarte cum I se ceruse.

 

Intre lumea fizica si cea spiritual exista un fel de val care variaza ca intensitate,culoare,lumina si caruia I se spune ,,aura’”.De aici incolo,totul e  simplu:aura indica tot ce se intampla.

Amestecate cu aure omenesti,apar forme  transparente-pe care oamenii le-au botezat ,,fantome”.

 

Pentru mine ,dragostea   umple totul.Nu poate fi dorita,fiindca este un sfarsit in sine.Nu  poate insela,pt ca nu este legata de posesie.Nu poate fi tinuta inchisa ,pt ca este ca raul si va trece peste zagaz.Cine incearca sa intemniteze dragostea trebuie sa o desparta de izvorul care o alimneteaza,dar atunci apa pe care a reusit s-o stranga va fi statute si salcie.

 

 

Eu {Atena} te iubesc asa cum se iubesc sufletele exilate,cand se intalnesc in mijlocul desertului.Niciodata nu va fi ceva fizic intre noi,dar nicio pasiune nu este inutila,nicio iubire nu se pierde.Daca Mama a trezit dragostea in inima ta,a trezit-o si in mine,desi poate ca inima ta e mai dispusa sa o accdpte.Este imposibil ca energia dragostei sa se piarda:e mai puternica decat orice altceva si se manifesta sub multe forme.

Dar va veni  o zi cand ochii nostril se vor deschide si fe de fel de forme de Iubire se vor putea anifesta,iar suferinta va disparea de pe fata Pamantului.lEu cred ca nu mai e mult pana atunci ,ne intoarcem dintr-o calatorie lunga,in care am fost obligati sa cautam lucruri care nu ne interesau.Acum vedem ca sunt false.Dar intoarcerea nu se face fara durere-pt ca am petrecut atata timp departe,ni se pare ca suntem straini in proria noastra tara.Va mai dura ceva timp pana ne vom gasi prietenii care au fsot plecati,locurile unde ni se aflau radacinile si comorile.Dar pana la urma se va intamla si asta.

 

-Vreau sa mai vb despre dragoste

-Desre asta vorbim.Aceasta a fost mereu tinta oricarei cautari din viata mea:sa las ca dragostea sa se manifeste in mine fara ingradiri,sa-mi umple spatiile albe,sa ma faca sa dansez,sa zambesc,sad au un sens vietii mele,sa-mi apere fiul,sa intru in legatura cu cerul,u barbate si femei,cu toti cei care au aparu in drumul meu.Am incercat sa-mi controlez sentimentele,spunandu-mi,,el merita afectiunea mea” sau ,,el nu o merita”.

-Dragostea nu e o obisnuinta,un angajament sau o datorie.Nu este ceea ce ne invata cantecele siropoase-dragostea este.Aceste e testamentul Atenei,al  Sherinei,al Hagiei Sofia:dragostea este.Fara definitii .Iueste si nu intreba prea multe.Doar iubeste.

 

Am semenat ceva in multe inimi si fiecare va trai aceasta Renastere in felul sau.

 

Cand ura face pe cineva sa creasca,ea devine une dintre multel forme ale iubirii.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s